Portakal İşçilerini işsizlik korkusu sardı

Güney'e portakal toplamaya gelen işçileri yeniden işsiz kalma korkusu sardı
Manavgat ilçesine portakal toplamaya gelen 90 işçiyi, memleketine dönmelerine sayılı günler kala yeniden işsiz kalma korkusu sardı. Güneydoğu'dan Akdeniz Bölgesi'ne portakal toplamaya gelen işçiler yılın 12 ayı çalışmak istiyor.
Şanlıurfa'nın Örenşehir ilçesinde ailecek 1,5 ay önce portakal toplama ve paketleme çalışması için Manavgat'ın Oymapınar beldesine gelen işçiler günlüğü 22,5 TL'den çalışıyor.

İşçilerden Ömer Özdemir, işsiz kaldıkları için ailecek ilk defa gurbete çıktıklarını, çalıştıkları süre içinde 2 bin 200 TL para biriktirdiklerini anlattı. Memleketlerine döndüklerinde yeniden işsiz kalacaklarını ifade eden Özdemir, "Örenşehir'de iş imkanları kısıtlı. Kahve köşelerinde vakit öldürmek istemiyorum. Ailemi memleketime bıraktıktan sonra Manavgat'ta yeniden iş arayacağım." dedi.

Eylül ayında evleneceğini belirten Hülya Çoban da 45 gün içinde kız kardeşi ve ağabeyiyle birlikte bin 600 TL para biriktirdiğini söyledi. Şanlıurfa'da kadınların çalışma alanlarının az olduğunu belirten Çoban, kazandığı paranın bir kısmıyla çeyizliğini alacağını aktardı. Yatmaya ve yemek yemeye para vermedikleri için çalıştıkları paranın büyük bir kısmını biriktirdiklerini belirten Çoban, geçen yıl Şanlıurfa'da kuraklık olduğu için 3 kardeş Çukurova'ya pamuk toplamaya gittiklerini ifade ederek, "Bu yıl eylül ayında evleneceğim. Çeyizimi kendi imkanlarımla hazırlıyorum. Nişanlım da benimle birlikte portakal toplamaya geldi. Üç yıldır parasızlıktan evlenemedik. Bu yıl inşaallah kazandığımız para ile yuvamızı kuracağız." diye konuştu.

Portakal yetiştiricisi ve satıcısı Mustafa Akman ise ilçede meyve toplayacak işçi bulamadıklarını ifade etti. Akman, köylerde çoğu insanın işsiz gezmesine rağmen, yapacağı işi beğenmeyip çalışmadığını dile getirdi. Yetiştirici Ömer Yılmaz da ağaçtaki portakalların suyunu çekmeden toplamaları gerektiğini, toplamayı en geç 10 Mayıs tarihine kadar bitirmeleri gerektiğini söyledi.

Öte yandan, Manavgat Tarım İlçe Müdürü Sadık Ay, 2008 yılında ilçede 14 bin dekarda 20 bin ton portakal üretimi yapıldığını bildirdi. Ay, üretimin bu yıl ise 22 bin ton olmasını beklediklerini söyledi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu