Norveçli Akedemisyen Törüklerin hayatını yazacak



Norveçli akademisyen, yörüklerin yaşamını kitap haline getirecek
Norveçli halk bilimcisi ve folklor araştırmacısı Doç.Dr. Philips Hihger, Toros yörüklerinin yaşamını kitaplaştıracak.
Oslo Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi emekli halk bilimci ve folklor araştırmacısı Doç. Dr. Philips Hihger, yörüklerin Anadolu topraklarında 9 asırlık yaşamını bir kitapta toplayacağını bildirdi.
Yörük yaşamıyla ilgili Konya, Mersin, Adana, Burdur, Denizli, Kahramanmaraş, Muğla, Osmaniye ile Antalya'nın Alanya, Gazipaşa, Manavgat, Serik, Korkuteli, Elmalı, Kumluca ve Demre'de 14 aydır araştırma yaptığını belirten Philips Higher, 818 yıllık en eski yörük mezarlarının Korkuteli'nin Küçükköy beldesi, İmecik, Avdan, Osmankalfalar ve İmrahor köylerinde olduğunu söyledi.

Toros yörüklerinin 6 ay kışlak, 6 yaylak şeklinde hayatlarını sürdürdüğünü ifade eden Hihger, göçerlerin folklor ve müzik kültürünün temel yapısını yayla yaşamı ile keçi oluşturduğunu kaydetti. Yazacağı kitabının önsözünü Türk folklor bilimcisi ve Teke yöresi müzik otoritesi Hamit Çine'nin yazacağını anlatan Hihger, Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği (TOYÖKÜD)'nden doküman desteği alacağını dile getirdi.

Philips, "Yörüklerin doğal yaşamının İskandinav ülkelerinde tanınmasını istiyorum. Avrupa ülkelerinde otantik yaşam fazla ilgi görüyor. Yaptığım araştırmalara göre yörüklerde 8 asırlık misafir ağırlama kültürü var. Mersin'de bir çadıra gittim. Karakeçili aşiretinde yörük beyi hemen misafire ikram için 2 keçi kesti. Anlaşmamız da gönül diliyle oldu. Oslo Üniversitesi'nden gelen ekibe çok güzel kavak, bağlama ve cura konseri verdi. Yörük çadırında yaşadığım o 2 günü hiç unutamadım. Yörüklerin genel karakteri karşılıksız sevgi üzerine kurulu." diye konuştu.

Hihger, Burdur ve Muğla yöresinde yaygın olan Teke zorlatması halkoyunun en somut yörük oyunu olduğunu aktardı.

Hihger, 15 Ağustos'ta çıkaramaya düşündüğü kitabına 'Kıl Çadırından Dünyaya Yayılan Karşılıksız Sevgi Dumanı: Yörükler' ismini vereceğini açıkladı..

TOYÖKÜD Başkanı avukat Mücahit Gündoğdu ise İskandinav yazarın yapacağı akademik çalışma için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Gündoğdu, dernek olarak Manavgat Taşağıl'dan Konya Beyşehir Dumanlı Yaylası'na yörük göçünü belgesel yaptıracaklarını kaydetti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu