Roma ve Bizans Heykellerine hayat veriyorlar

Alman heykeltıraş ve restoratör, Roma ve Bizans heykellerine hayat veriyor
Side sevdalısı Alman heykeltıraş ve restoratör, ömrünü tarihi heykelleri onarmaya adadı.
Yarım asırdır Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşayan Alman heykeltıraş ve restoratör Dietmar Frieze(80), boş vakitlerinde yetiştirdiği restoratör Beyzade Yaycıoğlu ile birlikte Side Heykel Restorasyon Laboratuarı'nda ilerlemiş yaşına rağmen heykel ve lahit parçası onarımı yapıyor. Side Müzesi'nde Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait 80 heykelin onarımını yapan Dietmar Frieze'nin hedefinde bu rakamı 100'e çıkarmak var.
Yetiştirdiği öğrencisi Yaycıoğlu ile birlikte Roma dönemi aslanını onaran Frieze, heykel ve lahit onarımının uzun vadeli bir iş olduğunu, bunun iğne ile kuyu kazmaya eşdeğer olduğunu ifade ediyor. Frieze, "Restorasyonu yaptığım heykellerle tarihe tanıklık etmek istiyorum. Side Antik Kent'te bin 100 lahit parçası onarılmayı bekliyor. Bir heykeli tıpkı doktor hassasiyetiyle onarıyoruz. Kırılan bir parçaya bazen haftalar süren çelik dikiş atıyoruz. Bir heykeli restore ettiğimde dünyanın en mutlu insanı ben oluyorum. Bu iş gönül işi. Sevgi olmazsa olmaz. Bazen heykellerle konuşarak hayalen Roma ve Bizans dönemine gidiyorum." diye konuşuyor.

Side Antik Kent'te Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ve Prof. Dr. Jale İnan'ın 35 yıl süren kazı ve onarım çalışmalarına değinen Frieze, tarihi eserlerin onarımı için Yaycıoğlu gibi restoratörlerin sayısının artması gerektiğini düşünüyor. Frieze, bu nedenle Yükseköğretim Kurulu(YÖK) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak bir çalışma yaparak MYO'larda röleve, konservasyon ve restoran bölümlerinin açılmasının aciliyet arz ettiğine dikkat çekiyor.


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu