Abdülhamit'in altınları, ABD'den fidan olarak geri döndü


Abdülhamit'in altınları, ABD'den fidan olarak geri döndü

Osmanlı Padişahı II. Abdülmahit'in 1894'te büyük bir orman yangını yaşayan ABD'ye yaptığı 300 altınlık yardım, 115 yıl sonra karşılığını buldu. Antalya'da geçen yıl meydana gelen ve Türkiye'nin en büyük orman yangınına üzülen ABD'liler, yardım kampanyasına katıldı. Texas'ta başlatılan yardım kampanyasına katılan ABD'liler 10 bin dolar bağış toplayarak Abdülhamit'in 300 altına karşın Antalya'da bir orman kurdu.
ntalya'da da bir ayağı gerçekleştirilen 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılan ABD'li çocuklar, turizmin başkentinde oluşturulan 'Texas-Antalya Dostluk ve Hatıra Ormanı'na fidan dikti. 13 kişilik akademisyen, gazeteci, doktor ve mühendislerden oluşan gruba, Türkçe Olimpiyatları'na katılan ABD'li öğrenciler de eşlik etti. ABD'li heyet, Lara-Kundu'da Orman Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen 30 dönümlük alana 2 bin çam, okaliptüs, fıstık çamı ve servi fidanı dikti.


Texas'ta faaliyet gösteren 'Raindrop Türkevi'nin yardım bölümü Raindrop Heplping Hands tarafından organize edilen kampanya hakkında bilgi veren Texas Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yetkin Yıldırım, Antalya'da geçen sene meydana gelen orman yangınından ötürü Teksas'ta yaşayan Türkler olarak büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Yangın sonrasında bir yardım kampanyası düzenlediklerini anlatan Yıldırım, II. Abdülhamit'in yaptıklarını öğrenen ABD'lilerin de destek verdiğini söyledi. Osmanlı'nın doğa ve orman konusunda çok duyarlı olduğunu ve 1894'teki yardımın da bunun bir göstergesi olduğunu ifade eden Yıldırım, "ABD'de büyük bir yangın olduğunu ve birçok insanın bundan zarar gördüğünü duyan dönemin Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit Han, 300 altın yardımda bulunmuş. Şu an biz bunun belgelerini bulduk. Başbakanlıktan temin edilen belgeler kitap haline getirildi. Kitap elimize geçtiğinde biz de ABD'lilerle paylaştık. Onların da çok hoşuna gitti. 'Şimdi biz de yapılan bu cömertliğin karşılığında kendi cömertliğimizi göstermek istiyoruz.' diyerek kampanyamıza destek oldular." dedi.



Bu tavır karşısında ABD'de yaşayan bir Türk olarak gurur duyduğunu ifade eden Yıldırım, "Maalesef batı ülkelerinde Türklere ve Müslümanlara karşı büyük bir önyargı var. Bunun kırılmasını ve değiştiğini görmek en büyük amaçlarımızdan birisi. Böyle olaylar Osmanlı'yı ve bizleri tanımalarını, nasıl insanlar olduğumuzu öğrenmelerini, cömertliğimizi, misafirperverliğimizi görmelerini sağlıyor. Bu sayede onların düşüncelerini tamamen değiştiriyor." diye konuştu. Yetkin Yıldırım, ABD'deki kampanyanın halen devam ettiğini, hedeflerinin fidan sayısını 4 bine çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.

Kampanyaya destek veren ve fidan dikmek için Antalya'daki törende hazır bulunan ABD'li gazeteci ve TV yapımcı Tom Spencer düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: "Sultan Abdülhamit 1894'te ABD'ye bu yardımı yaptığında oradaki hiçbir insanı tanımıyordu. Buna rağmen oradaki sıkıntıyı duyunca yardımcı oldu. Bugün biz onların yaptığı cömertliğin karşılığını bu ormanı açarak göstermiş oluyoruz."

ABD'nin en yüksek tiraja sahip 7. gazetesi olan Houston Cronicle'da çalışan Kristina Herrndobler, "Biz burada ağaç dikmenin ötesinde bir şey yaptık. Kardeşlik, sevgi, hoşgörünün temellerini attık." dedi.



Teksas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Juan Gonzales ise duygularını şu sözlerle dile getirdi: "Abdülhamit'in yaptığı güzel bir olay ve kültürlerin nasıl bir araya gelmesi gerektiğini gösteriyor. Bu orman sayesinde çok güzel ilişkiler kuracağımıza inanıyorum."

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu