Pamuk çapalama ve biçerdöver rayiçleri belli oldu

Antalya bölgesinde pamuk çapalama ve biçerdöver rayiçleri belli oldu
Antalya bölgesinde 2009 yılı pamuk çapalama yevmiyesi ile biçer döver kesim ücretleri belli oldu. 2008 yılında 20,50 TL olan pamuk çapalama yevmiyesi bu yıl 22,50 TL olarak belirlendi.
Manavgat Ziraat Odası (MZO) Başkanı Rasim Metin, 8 kuruluşun aldığı kararla 2009 yılı işçi yevmileri, günlük çalışma saatleri, biçer döver biçme ücreti, orak makinesinin dekarı, balya ve sapı samandan ayıran batözün saat ücretlerinin belirlendiğini açıkladı. MZO Başkanı Metin, pamuk çapalaması 30 işçiyi bulan yerlerde su dağıtımı yapanlara işçi yevmiyesi yazılacağını ifade etti. Çavuşluk ücretinin kişi başı 1 TL olduğunu belirten Metin, günlük çalışma saatlerinin 8 saat, öğleden önce ve öğleden sonra 15 dakika dinlenme hakları olduğunu söyledi.

Metin, net 7,5 saat çalışacak olan işçilerin tarlaya getirilip götürülmesinin karşılıklı anlaşmaya bağlı olduğunu kaydetti. Biçer döver ücretinin sahilde dekar başı biçim ücretinin 8 TL (KDV dahil), yaylada ise 7 TL olduğunu vurgulayan Metin, ürünü sapla samanında ayıran batözün (harman makinesi savurmalı) bir saatlik ücretinin 25 TL olduğunu aktardı. 4 tonluk saman yapma ücretinin 20 TL olduğunu belirten Metin, orak makinesi kesimin dekar başı 9 TL olduğunu kaydetti. Metin, "Mazot fiyatları düşünce geçen yıla göre biçer döver kesim, batöz, orak makinesi ve balyalama ücretleri de düştü. Geçen yıl dekar başı biçer döver kesim ücreti 10,5 TL iken bu yıl 8 TL'ye düştü. Orak makinesi kesimi 11'den 9 TL'ye, balyalama ücreti ise 95'den 75 Kr'ye indi." dedi. Metin, kurulun hububat hasadında dane kaybı olmaması için erken biçim yapılmaması için biçerdöverlerin kontrol altına çalıştırılmasına karar verildiğini belirtti.

Metin, 2009 yılı pamuk çapalama ve biçerdöver rayiçlerini Antalya Ziraat Odası (AZO) Başkanı Halil Ordu, Tarım İl Müdürlüğü Çevre Şube Müdürü Ali Ulvi Büyüksoy, Tarım İl Müdürü Suat Hayri Karasal, MZO Başkanı Rasim Metin, Serik Ziraat Odası (SZO) Başkanı Rıza İleri, Batı Akdeniz Tarım Araştırmaları Müdürlüğü Başkanı Ali Koç, Bölge Çalışma Müdürü Veli Tekkanat ve Türkiye İşkur Müdürlüğü'nde Orhan Yüncü'nün ortak imzasıyla belirlendiğini ifade etti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu