Organik Tarımla Çilek yetiştirdi Talebe yetişemiyor

Ziraat mühendisi, organik tarımla yetiştirdiği çilek talebine yetişmekte zorlanıyor

Manavgat ilçesinde yaşayan ziraat mühendisi İsmail Orman, Bucakşıhlar köyünde 9 dönüm üzerine kurduğu çilek serasında yetiştirdiği ürünü, yoğun ilgi nedeniyle yetiştirmede zorluk çekiyor.


Organik tarımla yetiştirdiği ürünü 'bayram orman çileği' ismiyle piyasaya sürdüğünü belirten İsmail Orman; Rusya Federasyonu, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), İran, Belçika, Hollanda ve Baltık ülkeleri Estonya, Litvanya ile Letonya'ya ihraç ettiğini ifade etti.

Orman, 2008 yılında 9 dönüm serasından 50 ton çilek aldığını belirterek, bunun yüzde 90'ının iç piyasada tüketildiğini ifade etti. Orman, "Yetiştirdiğimiz organik çileğe yurt dışından büyük talep var. Kilosunu 4 TL'den satıyoruz. Pazarlama sıkıntımız yok. İç piyasa taleplerine yetişmekte zorlandığımız için Rusya, BDT ve Baltık ülkelerine yoğun taleplerine cevap veremiyoruz. Müşterinin ürettiğimiz ürünü alması için çileğin tadına bakması yeterli. Avrupa ülkelerinde organik tarım ürünleri yaygın olduğu için talep yüksek. Ülkemizde de 2 yıldır organik ürünlere karşı tercih oranı yükseldi. " diye konuştu.

Organik tarımla çilek yetiştirmenin yaygın olmadığını belirten Orman, üretilen kaliteli ve nitelikli her ürünün dünya pazarında her zaman alıcısının bulunduğunu ifade etti. Çileğin dikiminden yetişme süresi boyunca hiç kimyasal madde kullanmadıklarını kaydeden ziraat mühendisi, iç piyasada da en fazla talebin ilçede yaşayan yerleşik turistlerden geldiğini söyledi. İsmail Orman, yerleşik turistlerin çoğu zaman köye gelerek çileği kendi elleriyle toplayarak satın aldıklarını kaydetti. Orman, seralarında insanların ürünü satın almasa da çileğin tadına bakmanın serbest olduğunu söyledi. Öte yandan, ziraat mühendisi Orman, Türkiye'de ilk defa serada şeftali, nektarın, erik ve kayısı yetiştiren üretici unvanına sahip.

Manavgat Tarım İlçe Müdürü Sadık Ay ise ilçede üretilen en az tarım ürününün çilek olduğunu söyledi. Ay, 2008 yılında Manavgat'ta 19 dönüm alanda 68 ton çilek üretiminin olduğunu kaydetti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu