Manavgat Şelalesi'ndeki tarihi ardıç ağacı gövdesinde incir ve dut ağacını saklıyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir ardıç ağacı gövdesinde incir ağacını ve dut fidanını saklıyor. Dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi'ni görmeyen gelen yerli ve yabancı turistler, 65 yıllık ardıç ağacı gövdesinde meyveye durmaya başlayan incirleri görünce hayretini gizleyemiyor.

Altı yaşındaki incir ağacının, ardıç ağacının gövdesinin sağ tarafında kuruyan bir bölmeden çıkarak büyüdüğü belirtildi. Manavgat Şelalesi İşletme Şefi Tekin Başoğlu, çağlayandaki ardıç ağacının tarihi bir ağaç olduğunu söyledi. Ardıç bünyesinde büyüyen incir ağacının aşı olmadığını belirten Başoğlu, bu yıl da yan gövdeden dut fidesinin çıkmaya başladığını ifade etti.

Tarihi ağacın ana gövde kısımlarında kurumayla birlikte küçük oyuklar oluştuğunu belirten Başoğlu, incirin 2 yıldır meyve verdiğini söyledi. Başoğlu, "Tarihi ardıç gövdesinde incir ağacını gören turistler hayret ediyor. 'Aşı mı yaptınız?' diye soruyorlar. Biz de doğal bir şekilde kendiliğinden yetiştiğini söylüyoruz. İncir çekirdeğini büyük bir ihtimalle bir kuşun getirdiğine inanıyoruz. Bu yıl da dut fidesi çıkmaya başladı. Ardıç ağacı gövdesinde 2 farklı türden meyve ağacına analık ediyor. Bağrında saklıyor. Ardıç ağacımız bu haliyle dünyanın dört bir yanında gelen insanlara farklı mesaj veriyor." diye konuştu.

Öte yandan Manavgat Taşağıl Orman İşletme Müdürü Zeki Tuncer, ardıç ağacının gövdesinde yetişen incir ve dut ağacının kuş gagasından düşen tohumla çıkacağını ifade etti. Tuncer, ekolojik dengede ardıç ağacının üremesinin de başka bir canlı türüne bağlı olduğunu söyledi. Ardıç ağacının tohumlarını yere dökmesiyle birlikte bunu ardıç kuşu(karatavuk) yuttuğunu belirten Tuncer, kuşun sindirim sisteminde tohum kabuklarının açıldığını ifade etti. Tuncer, ardıç kuşunun dışkısıyla birlikte toprağa karışan tohumun tuttuğunu kaydetti. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu