Kuzu Göbeği Yörenin gelir kaynağı oldu

Kuzu göbeği mantarı köylü kadınların gelir kapısı oldu

Manavgat, Gündoğmuş, İbradı ve Akseki ilçelerinde kuzu göbeği (morchella conika) mantarı toplama mevsimi başladı.

Nisan yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçları dibinde yetişen kuzu göbeği köylü kadınların gelir kapısı oldu.

Köylü kadınları ormanlık alanlarda topladığı mantarı kurutarak 45 gün sonra kilosunu 350 TL'ye kadar varan fiyatlarla satıyor.

Gündoğmuş'un Çündüre köyünde yaşayan Fatma Özen, 10 gün içinde 5 kilogram yaş kuzu göbeği mantarı topladığını söyledi.

Kuzu göbeğinin genelde çam diplerinde bulunduğunu belirten Özen, topladıkları mantarı evde ipliğe dizerek kurutmaya bıraktıklarını ifade etti.

Kuruyan mantarları 2 ay sonra İzmir'den gelen alıcılara kilogramı 300 ile 350 TL arasında sattıklarını anlatan Özen, yaş kuru göbeğini ise 40 TL'den sattıklarını dile getirdi.

Özen, "Gündoğmuş ve İbradı'nın dağlarında kuzu göbeği nisan ve mayıs aylarında çıkıyor. Mantar yağmur yağmasıyla çıkıyor. Yağmursuz havada çıkmaz. Köylüler genelde mantarın nerelerde yetiştiğini çok iyi biliyor. Gelecek yılda kuzu göbeğinin oluşması için mantar köküyle birlikte sökülmemesi gerekir." diye konuştu.

Ayşe Yılmaz da 12 gün içinde 9 kilogram mantar topladığını bildirdi.

Antalya'nın Manavgat, Akseki, İbradı, Gündoğmuş, Kaş, Elmalı ve Korkuteli ilçelerinden topladıkları mantarı İzmir'de bir fabrikaya sattıklarını belirten kuzu göbeği alıcısı Ali Koç ise 2008 yılında Türkiye'de toplam 650 ton mantar toplandığını söyledi.

Mantarın 190 tonunun Antalya'nın ilçelerinden toplandığını belirten Koç, ürün işlendikten ve paketlendikten sonra İsviçre, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika ve İskandinav ülkelerine ihraç edildiğini ifade etti.

Koç, şunları söyledi: "İsviçre, Danimarka, İsveç ve Norveç'te kuzu göbeği ilaç sanayinde kullanılıyor. Paris'te ise zengin mutfaklarında özel menü olarak servis ediliyor.

Fransa'da en pahalı yemek salyangoz karışımlı kuzu göbeği haşlamasıyla yapılıyor ve bir porsiyonu 50 Euro."

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu