Engelli Turistler Türkiye'ye Tatile Geliyor

Avrupa ülkeleri, engellileri Türkiye'ye ücretsiz tatile gönderiyor
Avrupa ülkeleri, zihinsel ve yürüme engellileri Türkiye'ye ücretsiz tatile gönderiyor. Masrafları devlet ve sivil toplum kuruluşları karşılıyor.Yılda 2 kez Antalya'nın Manavgat ilçesine tatile gelen Alman, Belçika ve Hollandalı engelli turistler bahar dönemi tatiline başladı. Manavgat'ın Ilıca beldesinde bir otele 15 günlüğüne tatile gelen Almanya'nın Hessen Eyaleti Kurt-John Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nden Rett, Down, Asperger Sendromu hastası ve zihinsel engelli 25 kişi, dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi'ni gezdi.

22-44 ile 45 yaş üstü zihinsel engelli öğretmeni Alexander Stolz, Monika Drebigacker ve Müdür Roya Eslami. yılda 2 kez Türkiye'ye tatile geldiklerini ifade etti.

1994 yılından 2006 yılına kadar tatillerini İspanya, Yunanistan, Mısır, Tunus, İtalya ve güney Fransa'da yaptıklarını belirten Roya Eslami, üç yıldır engelli otellerini konforlu buldukları tatillerini Manavgat'ın Ilıca, Side ve Çolaklı beldelerinde yaptıklarını söyledi.
Eslami, Alman devlerinin 14 çeşit engelli vatandaşın tatil ücretinin yüzde 60'ını geriye kalan yüzde 40'nı ise sivil toplum kuruluşları karşıladığını anlattı.

Eslami, "Tatile gelen her engelliye 250 Euro harçlık veriyoruz. Zaten çoğunun aileleri çocuklarına ve yakınlarına tatil harçlığı veriyor. Engellilerimize verdiğimiz harçlıkla tatillerinde eziklik psikolojisi içinde olmasını istiyoruz." diye konuştu.

Eyaletlerinde dünyaya engelli gelen çocukları Sosyal Hizmetler ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından aynı gün kayıt altına alındığını belirten Eslami, aile çocuğa bakamayacağını belirtmesi halinde rehabilitasyon merkezlerinden birine alındığını kaydetti.

Eslami, çocuğuna evinde bakmasını isteyen aileye maddi imkanım kısıtlı rehabilitasyon desteğine ihtiyacım var demesi halinde aylık 600 Euro parasal destek yapıldığını dile getirdi.

Eslami, "Devlerimizi zihinsel ve fiziksel engellerin sorunlarının çözülmesi için her türlü desteği veriyor. Hastalarımızı yılda 2 kez tatil yaptırıyoruz. Dört yıldır tatil tercihimizi Türkiye'den yana kullanıyoruz." diye konuştu.
Eslami, tatil tercihlerini Antalya bölgesindeki çoğu otellerin engellerin rahat ve konforuna uygun olmasının etkili olduğunu kaydetti. Eslami, Essen Eyaleti'nde 440 bin engellinin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'de de her geçen toplumun özürlülere bakış açısının değiştiğini belirten Manavgat Özel Esma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Şerafettin Çetin ise, sosyal devlet anlayışı gereği ülkede de engellilerin tüm masraflarının devlet tarafından karşılandığını söyledi.

Çetin, engellilerin rehabilite edilmesi ve topluma kazandırılmasında masrafların devlet tarafından karşılanma inisiyatifinin Maliye Bakanlığı'nın elinde olduğunu aktardı.

Halen bazı ailelerin özürlü çocuklarını nüfusa kayıt ve evden dışarı çıkarmadığı için engelli sayısının net tespitinin yapılamadığını vurgulayan Çetin, Türkiye'de 8 milyon 150 bin civarında engelli bulunduğunu ve bunun 2,5 milyonun trafik kazası sonucu sakat kaldığını söyledi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu