Berat Gecesinde NASIL ibadet edilir ne namazı kılınır?


BERÂT GECESİ'NİN FAZİLETLERİ

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular:

• Şâbân(-ı şerîf) ayının on beşinci (yani Berât) gecesi olduğu zaman, gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun.

• Her kim bu (Berât) gece(sinde) yüz rekât namaz kılarsa Allâhü Teâlâ ona, yüz melek gönderir. Bunlardan otuzu, ona Cennet'i müjdeler, otuzu Cehennem azâbından emniyette olduğunu söyler, otuzu da dünya âfetlerini ondan geri çevirir. On melek de o kimseyi, şeytanın tuzaklarından muhafaza eder.

• Kim şu beş geceyi ihyâ ederse o kimseye Cennet vacip olur: Terviye gecesi (Arefe'den önceki gece), Arefe gecesi, Kurban Bayramı gecesi, Ramazan Bayramı gecesi, Şâban(-ı şerîf) ayının on beşinci gecesi.

Berât Gecesi'nin husûsiyetlerinden bazıları:

• Hikmetli her iş -kulların rızıkları, ecelleri, vesâir işleri- bu gecede ayırt edilir; yazılır.

• Bu gecede ibadet etmek çok faziletlidir.

• Bu gecede rahmet iner. Hadîs-i şerifte, "Şâban ayının yarısı olduğu gecede, Allâhü Teâlâ (rahmetiyle) dünya semâsına tecellî eder…" buyuruldu.

• Müminler mağfiret olunur, günahları bağışlanır.

• Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem'e tam şefaat salâhiyeti bu gecede verilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.), Şâbân-ı şerîf ayının on üçüncü gecesinde Allâhü Teâlâ'dan, ümmeti için şefaat izni istedi. Allâhü Teâlâ, ümmetinin üçte birine şefaat izni verdi. On dördüncü gecesi, kalan ümmeti için şefaat izni istedi. Allâhü Teâlâ, ümmetinin üçte ikisine şefaat izni verdi. On beşinci gecesi, kalan ümmeti için şefaat izni istedi. Allâhü Teâlâ -devenin sahibinden kaçtığı gibi Allâhü Teâlâ'dan kaçanlar hâriç- ümmetinin tamamına şefaat etmesine izin verdi.

• Bu gecede Zemzem suyunun âşikâr bir şekilde artması, Allâhü Teâlâ'nın bir sünneti (âdet-i İlâhiyyesi)dir. Bunda İlâhî ilimlerin, hakikat ehlinin kalbinde artacağına işaret vardır.



24 Şubat 2024
Fazilet Takvimi


BERÂT GECESİ'NDE İBADET

Şâbân-ı şerîfin on beşinci gecesi, Berât Gecesi'dir. Bu gecede hiç olmazsa bir Tesbih Namazı kılınır.

Berât Gecesi'nde kılınması tavsiye edilen "Hayır Namazı" vardır. 100 rekâtlik bu namazı kılan kimse, o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur.

Namaza şöyle niyet edilir: "Yâ Rabbi! Niyet ettim senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Beni afv-ı İlâhî'ne, feyz-i İlâhî'ne mazhar eyle. Kasvet-i kalpten, dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip saîdler defterine kaydeyle." Allâhü Ekber.

Her rekâtte, Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur, iki rekâtte bir selâm verilerek 100 rekâte tamamlanır.

Namazdan sonra, (Allâhü Teâlâ'nın "Hû" ism-i şerîfinin ebced hesabına göre değeri 11 ve Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) isimlerinden "Tâhâ"nın ebced hesabıyla değeri de 14 olduğu için) aşağıdaki 11 şey 14'er adet okunur;

1. İstiğfâr-ı şerîf: 14 kere,

2. Salevât-ı şerîfe: 14 kere,

3. Fâtiha-i şerîfe (besmeleyle): 14 kere,

4. Âyetü'l-Kürsî (besmeleyle): 14 kere,

5. Tevbe Sûresi'nin son 2 âyet-i kerîmesi olan "Lekad câeküm..." (besmeleyle): 14 kere,

6. 14 kere "Yâsîn, Yâsîn..." dedikten sonra 1 Yâsîn-i şerîf. (Yâsîn-i şerîfte 7 zâhirî, 7 bâtınî "mübîn" vardır, böylece o da 14 olur.)

7. İhlâs-ı şerîf (besmeleyle): 14 kere,

8. Felak Sûresi (besmeleyle): 14 kere,

9. Nâs Sûresi (besmeleyle): 14 kere,

10. "Sübhânellâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l-azîm": 14 kere,

11. Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak daha faziletlidir): 14 kere okunur ve dua edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)



23 Şubat 2024
Fazilet Takvimi

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu