Yeni binalar elektriğini kendi üretecek


Yeni kurulacak binalar elektriğini kendisi üretecek
Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Eltez, cam binaların dış yüzeyinden elektrik üretecek bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını, önümüzdeki 1,5-2 yıl içerisinde elektrik üreten camların piyasaya çıkacağını söyledi.
Prof. Dr. Eltez, "Bundan sonra yeni kurulacak binalar, elektriğini kendisi üretecek." dedi.
Türkiye, güneş enerjisine yatırım yapmaya uygun 4 bin 800 kilometrekare genişliğinde bir alana sahip. Bu 420 mega wat kurulu güce eş değer. Yani Türkiye, kurulu gücünün 10 katı bir enerjiyi güneşten elde etme potansiyeline sahip. Enerji uzmanları, bu potansiyelin hayata geçirilmesi için çalışmalarını tamamlama aşmasına geldi.

Güneş enerjisi konusunda uluslararası şirketlere danışmanlık yapan ve birçok projeyi yürüten Prof. Dr. Muhammed Eltez, cam binalardan elektrik üretiminin yakın zamanda başlayacağını bildirdi.

Antalya Girişimci İşadamları Derneği (AGİD)'nin 'Enerji Sektörü Yatırımları' konulu toplantısına katılan Prof. Dr. Eltez, enerji teknolojilerindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Binalara normal cam yerine güneş ışınlarından elektrik üretme özelliğine sahip yeni nesil camların takılacağını belirten Prof. Dr. Eltez, böylece konutların kendi elektrik ihtiyacını karşılayacağını fazlasını da devlete satacağını kaydetti.

Bu sistemin başlaması için yönetmeliklerin biran önce çıkması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eltez, "Camdan elektrik üretimi henüz dünyada yok. Ama yakında bu konuda fabrikalar kurulacak. Türkiye'de bu alana yatırım yapmak isteyen birçok şirket, mevzuatın çıkmasını bekliyor. Önümüzdeki dönemde temiz enerjide çeşitlendirmeler başlayacak. Enerji sektörünü çok renkli bir gelecek bekliyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Eltez, camdan elektrik üretiminin henüz maliyetinin yüksek olduğunu, yeni gelen teknolojilerle bunun son derece ucuzlayacağını aktardı.

Dünyada temiz enerji kullanımının gittikçe önem kazandığını, Türkiye'nin de bu doğrultuda yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirmesini isteyen Prof. Dr. Eltez'in verdiği bilgilere göre, evlerin güneş çatısına konacak cam kiremitlerle ısıtma ve soğutma yapabilinecek. Cam kiremitler, güneş ışığını absürde ederek enerjiye dönüştürecek.

BELÇİKA'DA GÜNEŞ KENTLER KURULUYOR

Dünyada yeni bir akım başladığını, güneşe dayalı kentlerin, temiz enerji kullanan mahalle ve vadilerin kurulduğunu dile getiren Prof. Dr. Eltez, şöyle devam etti: "Belçika'da güneş seraları, güneş kentleri kurulmaya başlandı. Bu yerlerde dışarıda kar yağarken insanlar kısa kolla yürüyor. Ulaşım manyetik trenlerle yapılıyor. Isıtma ve soğutma güneş enerjisinden karşılanıyor. Beslenme ekolojik seralardan sağlanıyor. Bu projeyi Belçika'dan sonra Romanya'ya da uygulayacağız. Romanya'da 40 bin konuttan oluşan 12 kent ve 110 kilometre uzunluğunda bir organik sera kurulacak."

Prof. Dr. Eltez, 200'e yakın yeniliklerin olduğu evlerin 8 saat gibi kısa bir sürede kurulabildiği bilgisini verirken, TOKİ'nin de bu evleri incelemek üzere uzman gönderdiğini açıkladı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu