Alman Çevreciler Manavgatta


Alman çevreciler Side ve Seleukeia Antik Kent'te yetişen bitki türlerini fotoğrafladı
Alman çevreciler ve doğaseverler, Antalya'nın Manavgat ilçesinde bahar dönemi eko turuna çıktı.
Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Düsseldorf Doğal Hayatını Araştırma ve Rehabilitasyon Derneği (DARD) üyeleri, bu yıl doğa fotoğrafı çekimlerini dünya kültür mirası Side ve Seleukeia Antik Kent'te yaptı.
DARD üyelerinin çektiği fotoğrafların Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) yayın organının haziran ayı sayısında yayınlanacağı bildirildi.

DARD Başkanı Doç. Dr. Helga Intven, Side, Selge ve Seleukeia'dan sonra fotoğraflama çalışmasını Termessos, Patara, Tlos, Xanthos, Letoon ve Antalya'ın Korkuteli ilçesi İmrahor köyü Kurtbaba Dağı'nda yapacaklarını belirtti.

Biyolojik Çeşitlilik, Bern, Dünya Mirası, Ramsar ve CITES sözleşmeleriyle dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin koruma altına alındığını ifade eden Intven, Akdeniz Bölgesi'nde 139 endemik bitki türünün yetiştiğini söyledi.

Her yıl Asya ve Avrupa kıtalarında Uluslararası Kuşları Koruma Derneği (ICBP), Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD), Yaban Hayatı Koruma Vakfı (YHKV), Endemik Bitki Türlerini Koruma Vakfı (EBTKV) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) birlikte düzenli bitki ve hayvan türü sayımı yaptıklarını anlatan Intven, dünyada en fazla endemik bitki türü yetişen alanın Antalya ve Muğla'nın Fethiye ilçesi arasında kalan havzanın olduğunu dile getirdi.

Intven, iki il arasında kalan bölgede 212 endemik bitki türünün yetiştiğini belirterek, "Türkiye zengin bitki örtüsü ve endemik bitki türüne sahip bir ülke. Türkiye'de Avrupa kıtasından daha fazla kuş ve bitki türüne sahip. Akseki-İbradı ile Fethiye Babadağ havzasında zengin bitki türüne sahip. Geçen yıl yaptığımız araştırmalar neticesinde Korkuteli'nin İmecik köyü Beydağı Yaylası'nda bölgeye özgü 3 bitki türü keşfettik." diye konuştu.

Intven, 1971 yılında İran'da yapılan Ramsar Sözleşmesi'ne göre dünyada en fazla sulak alan bulunan ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

Intven, bunların Göksu Deltası, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Sultan Sazlığı, Manyas Gölü, Kızılırmak Deltası, Uluabat Gölü, Gediz Deltası ve Akyatan Gölü olduğunu ifade etti.

Alman çevre mühendisi eylül ayında Elmalı Avlan Gölü ile Beydağı Yaylası'nda 12 kişilik çevre mühendisi ve biyologla çalışma yapacaklarını söyledi.

Öte yandan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Erdoğan, Avrupa kıtasında toplam kuş türü sayısı 570 iken ülkede ise 502 olduğunu açıkladı.

Antalya'da son 20 yıl içinde 334 kuş türü tespit ettiklerini belirten Erdoğan, Türkiye'nin kuş ve bitki türü bakımından çok zengin ülke olduğunu vurguladı.

Manavgat'ın köylerinin eko ve doğa turizmi yapıma elverişli olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Bu potansiyel acilen turizme kazandırılmalı. Bölgede eko turizmini yaygınlaştırmak için Serik Boğazkent'e kuş gözlem evi kurduk. Anadolu'da bulunan 502 kuş türünden 436'sı düzenli bir şekilde görülüyor. Antalya'da 334 kuş türü bulunurken, Portekiz'de bu sayı 180."

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu