Kalıntılı ürün ihracatında ülke değil firma cezalandırılacak

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında sürekli sorun olan kalıntılı ürün ihracatında önemli bir gelişme yaşandı. İki ülke arasında imzalanan ek memorandum çerçevesinde, bundan sonra ülke değil kalıntılı ürün ihraç eden firma cezalandırılacak.

Tarım Ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz günlerde Rusya Federasyonu'yla yaş meyve sebze ihracatına yönelik ek memorandum imzalandığını açıkladı. Eker, "Artık kalıntılı ürün konusunda bütün Türkiye cezalandırılmayacak." dedi.

Rusya pazarının gittikçe Türkiye lehine geliştiğini belirten Eker, şu anda bu ülkeye yönelik yaş meyve sebze ihracatıyla ilgili herhangi bir sıkıntının bulunmadığını bildirdi. Kalıntılı ürün ihracatının sadece firmaya değil bütün Türkiye'ye zarar verdiğini vurgulayan Eker, şöyle konuştu: "Rusya Federasyonu ile yaptığımız görüşmede artık ülke yasağı uygulanmaması yönünde mutabakat sağladık. Artık zirai ilaç kullanımında firmanın yaptığı yanlıştan dolayı bütün ülke cezalandırılmayacak. Yasak konmayacak."

Bakan Eker, ilaç kullanımının bütün dünyadaki üreticileri yakından ilgilendirdiğini vurgulayarak, "Eğer yeni pazarlara açılmak istiyorsak buna dikkat etmemiz ve bu konulardaki uygulamalara riayet etmemiz gerekiyor. Bunu da ancak üretici, ihracatçı ve bakanlığın el ele vermesiyle olur." ifadelerini kullandı.

Dünya Bakliyatçılar Birliği Konfederasyonu'nun Yıllık Toplantısı'na katılmak için Antalya'ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 'Kesme Çiçek Sektörü ve 2014 EXPO Antalya' konulu toplantıya katıldı. Türkiye süs bitkisi üretiminin yarısını kesme çiçek diğer yarısını da iç ve dış mekan süs bitkilerinin oluşturduğu bilgisini veren Bakan Eker, sektörde 300 bin civarında insan çalıştığını aktardı. Türkiye'nin 36 ülkeye çiçek ihracatı yaptığını, bunlar arasından en büyük pazarın İngiltere olduğunu kaydeden Eker, çeşitliliğin sektör üzerindeki önemine değindi. Halihazırda kesme çiçek ihracatının yüzde 90'a yakının karanfilden oluştuğuna işaret eden Eker, şöyle devam etti: "Bunu mutlaka çeşitlendirmemiz ve zenginleştirmemiz gerekiyor. Anadolu bio çeşitlilik açısından dünyanın en zengin coğrafyası. Dünyadaki 11 bin endemik bitki türünün 3 bin 500'ü Anadolu'da. 10 milyon metrekare alana sahip Avrupa kıtasında ise bu sayı 2 bin 400 civarında. Lalenin ne şekilde buradan gittiği ve bu gün kimin tarafından üretildiğini biliyoruz."

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'in konuşmasının ardından çiçek mezadında temsili işlem yapıldı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu