Gündoğmuş Kayabükü Çündüre Köyü halkı kış hazırlıklarına şimdiden başladı

Çündüre köylüleri bir sonraki kışın yakacak hazırlığını bahardan yapıyor

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesi Köprülü Beldesi ve Kayabükü (Çündüre) köyü köylüleri kış biter bitmez, bir sonraki kış için yakacak toplamaya başlıyor. Köprülü Beldesi ve Çündüre köyü sakinleri baharın gelmesiyle birlikte 2010 yılı kış hazırlıklarına başladı. Köylüler, Cırcır böceği karınca hikayesinden yola çıkarak kış hazırlıklarını bir yıl öncesinden yapıyor.

Çiftçi Mehmet Yaman, köylerinde bir sonraki yılın kış hazırlıklarına başlamanın 5 asırlık bir gelenek olduğunu söyledi. Büyükbabalarından, çocukluklarını da 'bugünün işini yarına bırakma' terbiyesiyle yetiştiklerini belirten Yaman, köylülerin baharın gelmesiyle birlikte ormanlarda kurumuş ağaçların köklerini ve dallarını toplamaya çıktığını ifade etti. Yaptıkları işle aynı zamanda ormanları gönüllü temizlediklerini belirten Yaman, kesinlikle yaş bir dala balta vurmadıklarını söyledi. Yaman, "Köyümüzde bir sonraki yılın kışın yakacak odunu bahardan hazırlanır. Baharın yüzünü göstermesiyle birlikte ormanlık alanlarda kurumuş odun toplamaya çıkarız. Ormanlık alanda topladığımız odunları desteleriz. Destelediğimiz odunları at, katır ve eşekle daha sonra evimize taşırız. Köyümüzde kışın hiç kimsenin yakacak odun sorunu olmaz." diye konuştu.

On gündür babasıyla birlikte ormanlık alanda odun topladıklarını belirten Fatma Uslu, odunları çuvallayarak katırla evlerine taşıdığını ifade etti. Odun taşıma işini köylerinde kadın erkek ayrımı yapmadan imece usulü yapıldığını belirten Uslu, erkeklerin kestiği odunları kadınların torbaladığını ifade etti. Uslu, "Bir sonraki kışın yakacağını bahardan hazırlıyoruz. Çoğu ev hanımı da ekmeğini kendi pişiriyor. Bunun için çok oduna ihtiyacımız oluyor. Hazırlıklarımızı bahardan yaparak yazın ve kışın ekmek yaparken soba başında ısınırken odun sıkıntısı çekmiyoruz." dedi.

Köylerinde ala balık çiftlikleri olduğunu ifade eden Salih Ersoy ise yazın turistlerin kurumuş ardıç kökünde pişirilen balığı çok sevdiğini ifade etti. Ersoy, ardıç ve meşe odunu kurusuyla pişirilen balığın lezzetli olduğunu kaydetti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu