ZiYA SELÇUK Eğitim Tavsiyeleri


Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk
, Maya Koleji Manavgat'ta düzenlenen etkinlikle velilere ve misafirlere seslendi. Yeni çıkan “Kırk Kere Söyledim - Ben Ne Söyledim Çocuğum Ne Anladı?” isimli kitabını imzaladı. 


Veli yaklaşımı, çocuk ilişkileri ve eğitim üzerine pek çok konu ile ilgili başlıklara değinen Ziya Selçuk şu konulara dikkat çekti: Çocuğun problemini onun adına çözen veli yaklaşımıyla aslında çocuğun daha çok sıkılmasına neden oluyoruz.

İLGİYİ SU KOVASI GİBİ DÖKMEMELİYİZ 
Günümüz şartlarında yeterince zaman ayıramadığımız çocuklarımızla bir araya gelince tüm ilgiyi birden üzerine boşaltıyoruz. Sanki kafasından kovayla su boşaltılmış gibi oluyor. Oysa çocuklarımıza karşı, çiçek sular gibi olmalıyız. Bebeğin emmesi gibi balın, peteğin oluşturulması gibi, ilgiyi parça parça ilmek ilmek sunmalıyız. 

ANNE BABA ŞAŞI GÖRÜYOR
Hz. Mevlana, göz çifttir ama tek görür diyor ya hani. Tıpkı bunun gibi anne baba ikisi birden çocuğu görmeli. Onu tek görerek geliştirmeli. Oysa günümüzdeki bazı ilişkilerde çocuğu şaşı görüyoruz. Anne başka baba başka görüyor ve ebeveyn çocuk ilişkileri sıkıntıya giriyor. 
Anne babanın çocuğuna dair hayalleri çocuğun benimsediği hayaller olmuyor. Şimdinin ya da sanayi devrinin hayallerini kuran velilerin, bu hayalleri çocukta karşılık bulmadığı için çocuğun hayali ve hedefi olamıyor. Çocuk kendisinin için olmayan hedefe çalışmıyor. 

OKUL GOOGLE’DA OLANI VERMEMELİ
Günümüz çağında okul Google'da olan şeyi veren yer olmamalı. Başka şeyleri verebilmeli. 

ÇOCUK İLE KALPTEN İLETİŞİM KURMALIYIZ
Çocuğumuz için bir amaç oluşturmalıyız. Çocukla iletişimimizi, iş, görev ve ödev üzerinden kurmamalıyız. Kalp ile iletişim kurmalıyız. Mehmet ve şefkat üzerine iletişim kurmalıyız. 

ÇOCUĞUNUZA KIYAMIYORSANIZ 
Çocuğuna kıyamayan, çocuğuna kıyar. Çocuğumuz elde edecekleriniz için sabretmeyi öğrenmeli. Param var ama sana bunu almıyorum, diyebilmeliyiz. Bazen bu sözü dDuymalı. Eğer çocuğumuzun bir bebeği olursa onu kişiselleştirir, onunla iletişimi, ilişkisi olur. Ancak 20 bebeği olursa sadece bir nesne olarak algılar. Bu çocuğa iyilik değildir. 

ÇOCUKLAR YETİŞKİNLERİ YÖNETİYOR
Günümüzdeki çocuklarının yetişkinlerle duymak istiyorsa onları söylediğini görüyoruz. Anne, baba, dede ne duymak istiyorsa onu söylüyor. Ama çocuk burada kendisi olamıyor. Amacına ulaşmak için ne yapması gerektiğini öğreniyor ve bunu uyguluyor. Bunlar da tam bir kapitalist yaklaşım benimsetiyor. 
Bazı çocuklar ise hayata karşı olaylara karşı bir direnç sergiliyor kendi benliğini oluşturabiliyor İşte bunlar hedefe ulaşmak için çıkarcı değil daha gerçekçi yolu seçen çocuklar oluyor. 

ÇOCUKLAR İLGİYLE ZEHİRLENİYOR
Günümüzde çocuk sayısı azaldı ilgi çoğaldı. Bu sefer üç, beş, on çocuğa gelecek olan ilgi bir çocuğa geliyor. Çocuğun üzerine ilgi boca ediliyor. Çocuk ilgi zehirlenmesine maruz kalıyor. Htta öyle oluyor ki doğum günü kutlaması gelenlere değil ellerinde getirdikleri pakete odaklanıyor. 

ÇOCUKLARINIZA ÇIRAKLIK YAPTIRIN
İlkokul 3'ten itibaren her yıl on gün kadar çalıştırmalı, çıraklık yaptırmalı, yardım ettirmelisiniz. Bu onların sorumluluk duygusunu ve iş bilincini geliştirecektir. 

TRAVMA FİLAN DEĞİL
Günümüzde çocukların her zorlanmasını travma olarak yorumlayanlar var. Bence öyle filan değil.  Travma dediğimiz şey Yaşar Kemal'in çocukken babası ile camiye gitmesi ve orada babasının vurulmasıdır. Y.Kemal’in çocuk olarak buna tanık olmasıdır. Yoksa çocukların zorlanmaları yorulmaları travma falan değildir. Hacı Bektaşi Veli Elimizin dışı varsa içi de var Zahir varsa batında var diyor ya hani tıpkı bunun gibi çocuklarımız yardım etmeyi televizyonda görmemeli. Bizzat yardım etmeyi yaşamalı. Dedesine, ninesine, komşusuna yardım etmeli. Yoksa merhamet, şefkat ve insanlık gelişmez. Hayattan tek ilişkileri onu aldım bunu verdim şeklinde olur. Kapitalist yetişirler. 

İNSANLAR ROBOT OLACAK 

2060'da bugünün tüketimi ile 2 gezegen daha lazım diyorlar. Yani dünya gibi 2 gezegene ihtiyacımız var diyorlar. 
Günümüzde başka bir dünya için inşa ediliyor. Beyinle göz arasına girip ne görmemiz gerekiyorsa ne duymamız gerekiyorsa bize onu göstermek için çalışmalar yapılıyor. Sekiz nesil sonra insan nesli yerine neresi insan neresi robot belli olmayan bir nesil bizi bekliyor. 

HANGİ ÇAĞDA KALDIK? 

Bu çocuklar 2040 yılında işe başlayacaklar. Tarım, sanayi bitti. Metaverse başlıyor, avatar hukuku yazılıyor. Öyle bir zaman geliyor ki, biz hangi çağda kaldık diyeceksiniz. Öyle bir zamana geliyoruz çocuklarımızı bu zamana hazırlamalıyız. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu