Geciken Domates ihracata darbe vurdu

On beş gün geç çıkan domates, Antalya'nın ihracatındaki artışı yüzde 1'e düşürdü. Yaş meyve sebze ihracatının lokomotifi olan domatesin 15 gün geç çıkması Antalya'nın ihracatını olumsuz etkiledi. İlk dört ayda yüzde 4 artış gösteren yaş meyve sebze ihracatı, mayıs ayında yüzde 1'e geriledi. Düşüşteki en büyük nedenin, iklim koşullarına bağlı olarak baharlık üretimin piyasaya 15 gün geç çıkmasından kaynaklandığı belirtiliyor.
Nisan sonunda çıkması gereken ürünü ancak mayıs ortasında alabildiklerini belirten Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Üretimdeki bu gecikme rakiplerimizden 15 gün sonra ihracata başlamamıza neden oldu. 1 Mayıs'ta başlaması gereken ihracat sezonuna ancak ay ortasında girebildik. Özellikle ihracatlık domates temininde sıkıntı yaşadık. Bu nedenle ihracat yavaşladı." dedi.

Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan verilere göre, 1 Ocak -31 Mayıs 2009 tarihleri arasında Antalya'dan yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 düştü. İlk beş aylık dönemde yapılan ihracattan toplam 250,2 milyon dolar gelir elde edildi. Dört aylık dönemde yüzde 4 artan yaş meyve sebze ihracatı, yüzde 1'e kadar gerileyerek 194,7 milyon dolarda kaldı. Yüzde 4 kayıp yaşanan kesme çiçek ihracatından ise 22,7 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Aynı dönemde yüzde 40 azalan tekstil ve hammadde sektörü, dış piyasaya 30,2 milyon dolarlık satış gerçekleştirebildi. Sektörel bazda ihracat verilerinde ise, tarım yüzde 1 artış gösterirken sanayi yüzde 39, madencilik yüzde 29 daraldı. En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Bulgaristan liderliğini sürdürürken Bulgaristan'ı Almanya, Rusya Federasyonu, Romanya ve Ukrayna takip etti.

İhracat rakamlarını değerlendiren Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Yılbaşından beri hem Türkiye genelinin hem de diğer ülkelerin ihracatı yüzde 50'ye varan oranlarda azaldı. Böyle bir dönemde yaş meyve sektörü olarak ihracatımızı artıramasak da koruduk." dedi. Yaş meyve sebzedeki bu artışın bile umut verici olduğunu kaydeden Satıcı, şöyle devam etti: "Bu rakamlar bizim rakamlarımız değil, biz yüzde 30'luk artışlara alışkın bir sektörüz. Özellikle yaz döneminde meyvede herhangi bir sorun gözükmüyor. Rekolte ve kalite açısından bir olumsuzluk yok. Böyle devam ederse yazın biraz daha pozitife çevirebiliriz."

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu