Toros Yörükleri, 4. Eskiköy Yörük Şöleni'nde buluştu

Toros Yörükleri, Serik Eskiyörük Şenliği'nde buluştu. Akdeniz Bölgesi'nde yaşayan yörükler, 4. Eskiköy Yörük Şenliği'nde biraraya gelerek hasret giderdi.
Yörükler, Isparta Tarihi Mehter Kültür ve Turizm Derneği (ISTMKÜD) Mehter Takımı'nın verdiği konserler coştu. Mehter takımının 4 yaşındaki davulcusu Hasan Hüseyin Atalar, Yörüklerin sevgisini kazandı. Konser sonunda Toros Yörükleri minik davulcu ile hatıra fotoğrafı çektirmek için sıraya girdi. Şenliğe katılan Yörük çocukları meydanda deve turu yaparak tarihi göç yolları yeniden canlandırıldı.
Yörükköyü Kültür ve Dayanışma Derneği (ESYÖKÜD) eski Başkanı Kadir Yörük, bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri şenliklerde Toros Yörüklerini biraraya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bu tür etkinliklerle asırlık geleneklerini çocuklarına aktardıklarını belirten Yörük, yerleşim yaşama geçmeleriyle birlikte göçebeliğin yerini tarımın almaya başladığını ifade etti. Yörük, "Bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz şenlikle Akdeniz Bölgesi'nin değişik illerinde yaşayan Yörükleri bir araya getirmenin kıvanç ve mutluluğunu yaşadık. Dostluk ve kardeşliğimizi pekiştirdik. Yörük kültüründe sevgililer paylaşıldıkça çoğalır, acılar paylaşıldıkça azalır. Sevgilerimizin çoğalması için yüreğimizi harmanladık." diye konuştu.

Eskiköy Köyü Muhtarı Ramis Güzel ise köylerinin 10 asırlık geçmişi olduğunu söyledi. Selçuklu Sultanı Alparslan'ın 1071 yılında Bizans ordusunu yenerek Anadolu kapılarını Türklere açmasıyla birlikte atalarının Orta Asya'dan Eskiköy'e yerleştiğini belirten Güzel, Yörükler olarak Büyük Selçuklu sultanına minnet borçlu olduklarını kaydetti.

Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği (TOYÖKÜD) Başkanı avukat Mücahit Gündoğdu da Anadolu insanının insanı yaşatma ve başkaları için yaşama kültürünün genlerinde var olduğunu söyledi. Yörüklerin Anadolu'nun İslamlaşmasında çok büyük katkıları olduğunu belirten Gündoğdu, kutlu topraklarda oluşan bin yıllık sevgi kültürü ve diyaloğuna günümüzde dünya insanlığının büyük ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Şölene; Serik Kaymakamı Ahmet Ümit, TOYÖKÜD Başkanı avukat Mücahit Gündoğdu, Isparta Yörük İlbeyi Mustafa Küçükyaman ve çok sayıda yörük katıldı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu