Kriz turizm gelirlerini düşürecek mi?


Kriz fiyat rekabeti doğurdu, turist sayısı aynı kalsa bile gelir azalacak

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Osman Çetin Budak, ekonomik krizin turizmde fiyat rekabeti doğurduğunu söyledi.

Türkiye'nin turist sayısında geçen yılı yakalasa bile gelirde düşüş olacağını savunan Budak, "Rakiplerimiz fiyat indirmeye başladı. Konjonktür fiyatları geri çekmeye çok müsait." dedi.

ATSO'nun yeni yönetimi, basınla tanışma toplantısı düzenledi. ATSO Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen toplantıda konuşan Çetin Osman Budak, bahar havasının ekonomiye yansımadığını ifade etti.

Antalya ekonomisinin tarımla birlikte özellikle turizme bağlı olduğuna işaret eden Budak, bu dönemde devletin başta alkollü ürünlerden alınan KDV'de indirim yapmasını ve ayakbastı parasını kaldırmasını istedi.

Yılın ilk aylarında yaşanan düşüşe karşın Paskalya bayramı ile birlikte toparlanma olduğunu ancak tablonun değişmediğini anlatan Budak, "Turizmde gerileme var. Mayıs ayı kötü. Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında dolulukta sıkıntı yok. Ancak fiyatlarda sorun var. Türkiye'nin turizmdeki rakipleri fiyat indirmeye başladı. Konjonktür fiyatları geri çekmeye çok müsait." diye konuştu.

Budak önerilerini ise şöyle sıraladı: "Turizmde alkolden alınan KDV düşürülmeli. Kişi başı 15 dolar olan ayakbastı paraları bu kriz döneminde alınmamalı. Antalya'da toplanan ayakbastı parası 27 ilin vergi gelirine eşit. Fiyat rekabeti bu yıl inanılmaz seviyede. Sayısal olarak turist sayısını tuttursak bile rakamsal olarak tutturamayacağız."

TEKNOKENT GEREKSİZ Mİ?

Çetin Osman Budak, bir soru üzerine Antalya Teknokenti ile ilgili düşüncelerini şöyle sıraladı: "Teknokentlerin suyu çıktı. Her üniversite teknokent kuruyor. Teknokentler cazibe merkezi olmaktan çıktı. Vergiden kaçmak ve teşvik almak isteyenler yatırım yapmaya başladı. Yeni bina yaparak teknoloji devrimi yapılmaz. Şu anki haliyle Antalya Teknokenti'nin işlerliği ortada. Genelde yazılım firmaları var ve bir iki tanede tarım şirketi faaliyet gösteriyor. Ar-Ge çalışmalarında kullanılan bir yer diyemem. Fonksiyonel değil, arzulanan seviyede değil."

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Close Menu